5 Δημιουργικοί τρόποι για να κάνετε "break" από την οθόνη του υπολογιστή σας

Γράφει ο: Γιάννης Σουρανάκης
Κατηγορία BLOG

Πριν από μερικά χρόνια, έλεγα περήφανα, «Ο υπολογιστής μου είναι ο καλύτερος φίλος μου».

Μου άρεσε η δουλειά που έκανα σε αυτόν, τα βίντεο που παρακολούθησα, τα μαθήματα στα οποία είχα εγγραφεί και όλες τις άλλες πληροφορίες και ψυχαγωγία που έλαβα από αυτόν.

Αλλά όταν η δουλειά μου έφτασε σε μια φάση όπου γράφω 2.000 - 4.000 γραμμές κώδικα την εβδομάδα και επεξεργάζομαι αρκετούς χιλιάδες ακόμα, δεν θα μπορούσα παρά να αισθάνομαι επιβαρυμένος από τη συνεχή παρουσία του μπροστά στα μάτια μου ...

Θα γυρίσω σπίτι από το γραφείο με τα μάτια μου να φαίνονται στεγνά και κουρασμένα ... Η χρήση του υπολογιστή είχε γίνει επαγγελματικός κίνδυνος ... και είναι και τώρα ...

Καθώς γράφω και επεξεργάζομαι για τους πελάτες μου, και για τα sites που διαχειρίζομαι - ξεχνώντας το χτύπημα του ρολογιού - συνειδητοποιώ πόσο σπάνια αποσυνδέομαι από την οθόνη.

Αλλά είναι σημαντικό για εμάς να συνειδητοποιήσουμε ένα διάλειμμα από αυτόν, και να κοιτάμε μακρυά από την οθόνη μια στο τόσο.

Ενώ η αδιάκοπη έκθεση σε οθόνες υπολογιστών ή τηλεφώνου δεν έχει επιδείξει μακροχρόνια βλάβη στα μάτια, βραχυπρόθεσμα μπορεί να αισθανθούμε πονοκεφάλους, θολή όραση ή πονόλαιμο.

Οι γιατροί έχουν ορίσει οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την οθόνη ως «σύνδρομο ορατότητας υπολογιστή» ή «CVS». Πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών προκαλείται λόγω της υπερβολικής κόπωσης των μυών των ματιών.

Η κλασική θεραπεία για την καταπολέμηση αυτών είναι ο κανόνας 20-20-20. Σας υποδεικνύει να κοιτάζετε μακριά από την οθόνη σας κάθε 20 λεπτά, σε κάτι που απέχει 20 μέτρα και να το βλέπετε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Αλλά φυσικά μπορείτε να είστε πιο δημιουργικοί ενώ κάνετε αυτά τα 20 λεπτά διαλείμματα ...

Εδώ είναι οι πέντε top προτάσεις μου για να σας βοηθήσω να αποσυνδεθείτε από την οθόνη σας κάθε φορά που κοιτάζετε μακριά από αυτήν:

  1.  Δοκιμάστε τη γιόγκα της καρέκλας:
    Η γιόγκα στην καρέκλα σας είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χαλαρώσετε το σώμα και τους μυς των ματιών σας. Google: chair yoga και θα βρείτε πολλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια διαλειμμάτων από την οθόνη σας. Ορισμένοι σύνηθες τρόποι είναι η περιστροφή του αυχένα, οι στροφές προς τα εμπρός και οι συστροφές. Η chair yoga θα σας βοηθήσει να τεντωθείτε και να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας.
  2. Κάνετε ασκήσεις αναπνοής:
    Απλές ασκήσεις αναπνοής μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτοξινώσετε το μυαλό και τα μάτια σας από την αδιάκοπη χρήση της οθόνης. Κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να αναπνέετε από τη μύτη... Κλείστε το δεξί σας ρουθούνι, εισπνεύστε από τα αριστερά, κλείστε το αριστερό σας ρουθούνι και αναπνεύστε από τα δεξιά ... Τώρα εναλλάξτε το και ολοκληρώσατε έναν κύκλο. Κάνετε όσους κύκλους χρειάζεστε για να νιώσετε ελαφρύτεροι και χωρίς άγχος.
  3. Κοιτάξτε το πράσινο:
    Κοιτάξτε τα φυτά στο γραφείο σας ή δείτε κάθε πράσινο που έχετε πρόσβαση στο χώρο εργασίας σας. Εάν το γραφείο σας διαθέτει ένα παράθυρο, κοιτάξτε έξω κάθε 20 λεπτά και θαυμάστε το τοπίο έξω. Αυτό θα σας αποσπάσει για λίγο και θα σας βοηθήσει να αποσυνδεθείτε από την οθόνη, χωρίς να σηκωθείτε από τη θέση σας.
  4. Κάντε ένα διάλειμμα για καφέ:
    Σηκωθείτε από το κάθισμά σας για να πιείτε ένα ποτήρι νερό ή να φτιάξετε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι, είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να κάνετε ένα διάλειμμα. Μπορείτε απλά να μιλήσετε σε κάποιον και να έχετε μια χαλαρή συνομιλία... είναι και αυτός ένας καλός τρόπος να κλείσετε για λίγο την οθόνη.
  5. Μιλήστε με τους ανθρώπους:
    Ναι, οι φίλοι, οι συνάδελφοι και η οικογένεια είναι χρήσιμες εκτροπές κατά την εργασία. Σας δίνουν το περίεργο κομμάτι των ειδήσεων ή του κουτσομπολιού. 

Αυτοί ήταν μόνο μερικοί τρόποι για την απεξάρτηση από την οθόνη του υπολογιστή σας. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς έχουν περισσότερες λύσεις. Στείλτε μου τα σχόλιά σας και δώστε μου τις ενδιαφέρουσες απόψεις σας.

Αν σας αρέσει το blog, μοιραστείτε το και ακολουθήστε με για περισσότερα.

Please publish modules in offcanvas position.