Το Joomla 4 είναι καθ' οδόν. Μάθε τι νέο υπάρχει στο Joomla 4!

Γράφει ο: Γιάννης Σουρανάκης
Κατηγορία BLOG
Ετικέτες

Joomla - Ένα από τα δημοφιλέστερα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS), ανακοίνωσε πρόσφατα την κυκλοφορία της άλφα εκδοχής του Joomla 4.

Παρόλο που υπάρχει μόνο η έκδοση alpha του Joomla 4, οι προγραμματιστές του Joomla και οι οπαδοί του (μεταξύ τους φυσικά και εμείς!) ήδη το έχουν λατρέψει εξαιτίας των πολλών νέων δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων που προσφέρει αυτή η νέα έκδοση.

 

 

Δεδομένου ότι είναι ένα CMS ανοιχτού κώδικα και αναπτύχθηκε από τους εθελοντές προγραμματιστές Joomla από όλο τον κόσμο, είναι δύσκολο να πούμε την ακριβή ημερομηνία της επίσημης κυκλοφορίας του Joomla 4. Αλλά σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα, το Joomla 4 πρόκειται να κυκλοφορήσει τους επόμενους 6 - 8 μήνες.

Εάν θέλετε να μάθετε τι νέο υπάρχει στο Joomla 4, θα σας ενημερώσουμε λεπτομερώς. Αλλά αν είστε βιαστικοί και θέλετε μια σύντομη επισκόπηση του Joomla 4, είστε στο σωστό μέρος! Το Joomla 4 έχει καλύτερη εμπειρία χρήστη και βελτιώσεις ποιότητας κώδικα. Ενσωματωμένο Bootstrap 4, ελάχιστη υποστηριζόμενη PHP έκδοση σε PHP 7 που ήταν 5.3.10 νωρίτερα, νέα διαχείριση Media Manager, βελτιώσεις UI back-end, και πλήρως responsive.

Υπάρχουν πολλά νέα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα στο Joomla 4, ας τα δούμε λεπτομερώς.

Νέο Admin Panel

Το Joomla 4 έρχεται με το νέο και πρωτότυπο Admin Panel. Οι προγραμματιστές του Joomla 4 ενσωματώνουν την τελευταία έκδοση του Bootstrap, δηλ. Το BootStrap 4, για την ανάπτυξη του νέου βασικού UI.

Το Admin Panel είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ένας χρήστης μετά την είσοδο στην περιοχή διαχείρισης. Εάν το Admin Panel είναι πιο δυσλειτουργικό και δύσκολο στη λειτουργία του τότε ο χρήστης δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει ξανά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προγραμματιστές του Joomla προσπαθούν πολύ σκληρά να βρουν ένα νέο και πολύ συναρπαστικό Admin Panel.

 

 

Το Joomla 4 και όλες οι μελλοντικές εκδόσεις θα παραμείνουν ενημερωμένες με την τελευταία έκδοση του Bootstrap για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα conflict & compatibility.

Το Joomla 4 πρόκειται να βρει το ολοκαίνουργιο, βελτιωμένο backend για να το κάνει πιο φιλικό προς τον χρήστη και πιο ελκυστικό. Υπάρχει επίσης μια επιλογή περικοπής Sidebar στην πίσω πλευρά για να δοθεί χώρος για τη γραμμή υπομενού. Όταν οι χρήστες κάνουν κλικ σε 1 μενού, το κύριο θα συμπτυχθεί με εικονίδια.

Το Joomla 4 εισήγαγε επίσης δύο νέα πρότυπα: Cassiopeia για το frontend και το atum για το backend template, και τα δύο πρότυπα ενσωματώνονται με το Bootstrap 4 και είναι responsive.

Φυσικά η custom σχεδίαση νέων εικαστικών και πληθώρα template είναι και αυτή καθ΄οδόν!

Εάν θέλετε να πάρετε μία αίσθηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργέι το Joomla 4 αυτοπροσώπως, μπορείτε να το κάνετε και αυτό. Απλά κατεβάστε το τμήμα ανάπτυξης του Joomla 4 από το Github και δοκιμάστε το. Το backend του Joomla 4 έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι χρήστες να μπορούν εύκολα να αποκτήσουν τις σχετικές πληροφορίες στον πίνακα οργάνων.

Εφαρμογές MVC

Στο Joomla 4, παρέχεται υποστήριξη για κλάσεις component. "Θα υπάρξουν περιορισμοί για τα καθήκοντα ενός component. Έτσι, ένα component θα έχει την εντολή να εκτελεί μόνο τις βασικές της λειτουργίες. Τα υπόλοιπα θα βγαίνουν στο σύστημα "- δήλωσε ο Marco Dings στο JWC 2015.

Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει σε οποιοδήποτε στοιχείο να εκμεταλλευτεί νέες δυνατότητες που έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε όλες τις επεκτάσεις και διατηρούν την κωδικοποίηση επέκτασης πολύ καθαρή.

Νέος Media Manager

 

 

Το Joomla 4 έρχεται επίσης με το New Media Manager που διευκολύνει τους χρήστες να διαχειρίζονται τα αρχεία πολυμέσων τους. Μπορούν να δομήσουν το σύστημα φακέλων, να διαχειριστούν τα αρχεία ευκολότερα και επίσης να ρυθμίσουν συγκεκριμένες άδειες για το ρόλο κάθε χρήστη.

Αφαίρεση jQuery από τον πυρήνα

Υπάρχει η αφαίρεση του jQuery από τον πυρήνα του Joomla 4.0. Αυτό γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν conflicts με άλλες βιβλιοθήκες και επίσης να βελτιωθεί ο χρόνος φόρτωσης.

Απλοποιημένος κώδικας Joomla και κωδικοποίηση

Αυτό είναι το πιο αγαπητό νέο χαρακτηριστικό του Joomla 4, και τουλάχιστον για τους προγραμματιστές. Θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στην κωδικοποίηση πυρήνα του Joomla 4, η οποία καθιστά πιο δοκιμαστική και ευκολότερη τη συντήρησή της.

Υπάρχουν επίσης πολλές νέες βελτιώσεις στο Joomla 4, όπως ένα νέο επανασχεδιασμένο σύστημα plugin, Containers Injection Containers για να αντικαταστήσει το JFactory, το Joomla framework, το οποίο θα βοηθήσει σίγουρα τους προγραμματιστές του Joomla.

New CSS Framework

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το Joomla 4 θα παρουσιάσει όλα τα νέα και σύγχρονα πλαίσια CSS, δηλαδή το BootStrap 4, αφήνοντας πίσω το παλιό πλαίσιο CSS Bootstrap 2.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όλη η νέα έκδοση του Joomla από το Joomla 4 θα παραμείνει πάντα ενημερωμένη με την τελευταία έκδοση του Bootstrap.

Μαζί με αυτό, υπάρχει κάτι καινούργιο που ονομάζεται JLayout για να αναπτύξει μια κοινή βιβλιοθήκη JavaScript μεσολάβηση Bootstrap. Αυτό θα βοηθήσει τον κωδικοποιητή να εκτελέσει εύκολα όλες τις επεκτάσεις Joomla σε όλα τα πρότυπα Joomla.

Improved SEO

Όλοι γνωρίζουν τη σημασία του SEO στο web development και ευτυχώς το Joomla πάντα φροντίζει γι' αυτό. Στην προηγούμενη έκδοση υπάρχει επίσης μεγάλη υποστήριξη SEO και το ίδιο συμβαίνει και με το Joomla 4. Υποδεικνύεται ότι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα SEO είναι ήδη καταχωρημένα στον κατάλογο εργασιών για να προλάβουν το SEO σας και ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμο στη σταθερή έκδοση.

Εύκολη διαδικασία εγκατάστασης

 

 

Η δημιουργία μιας ιστοσελίδας του Joomla δεν είναι πολύ δύσκολη, αλλά στο Joomla 4, πρόκειται να είναι πιο διευθετημένη και γρήγορη. Η διαδικασία εγκατάστασης του Joomla 4 είναι πιο απλή και πιο εύκολη για το χρήστη να το κάνει. Τα δείγματα δεδομένων και η πολύγλωσση εγκατάσταση περιλαμβάνονται στο βήμα "Προσαρμογή εγκατάστασης", έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να ρυθμίσει το Joomla και να εκτοξεύσει τον ιστότοπό του χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πολλά χρώματα και εκπληκτική τυπογραφία

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το Joomla 4 έρχεται με πολλές επιλογές χρωμάτων και νέα τυπογραφία. Το Roboto θα είναι η βασική γραμματοσειρά για το Joomla 4.0. Είναι επειδή η Roboto προσφέρει μεγάλη ευελιξία, όπως η χρήση ελαφρών, λεπτών, τολμηρών, κανονικών, μεσαίων και μαύρων βαρών για να ταιριάζει με το σχεδιασμό της ιστοσελίδας.

Στο Joomla 4, τα χρώματα στον πίνακα διαχείρισης θα παρέχονται σύμφωνα με την προσβασιμότητα του χρήστη. Θα υπάρχει ένα χρώμα προσκηνίου και ένα χρώμα φόντου του κειμένου που μπορεί να επιλέξει ένας χρήστης. Μαζί με όλα αυτά, θα υπάρχει ένα σκούρο μπλε sidebar χρώμα που φαίνεται ελκυστικό. Το ανοιχτό γκρι χρώμα θα χρησιμοποιηθεί για ολόκληρη τη διεπαφή χρήστη.

Αυτά είναι μερικά από τα διάφορα νέα χαρακτηριστικά που πρόκειται να έρθουν στο Joomla 4. Καθώς το Joomla 4 βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης, μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα προστεθούν και νέα χαρακτηριστικά μαζί με όλα αυτά.

Μπορείτε να κατεβάσετε την έκδοση Joomla 4 Alpha 4 και να δοκιμάσετε όλα τα παραπάνω οι ίδιοι!

Please publish modules in offcanvas position.